Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Genel Sağlık Durumu ve Alerji Vakaları Üzerine Uzmanlar Uyarıyor

Toplumda kırsaldan kente geçiş yapmak, sanayileşme ve artan hava kirliliği gibi sebeplerle işlenmiş gıdaların tüketiminin yaygınlaşması, yoğun ilaç kullanımı gibi faktörlerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, son yıllarda artan alerji vakalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtilerde uzman doktora başvurulması gerektiğini vurgulayarak yaşam ve beslenme koşullarının üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Artan Alerji Vakaları

Son dönemlerde artan alerji vakaları hakkında konuşan Çocuk Alerji ve İmmünolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Son dönemde artışı oldukça ciddi bir şekilde hissediyoruz. Besin alerjisi, atopik dermatit, alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi ve hatta anafilaksi vakalarında artış yaşanıyor. Alerjinin artmasındaki temel sebep yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Süt, yumurta, buğday, ağaç yemişleri gibi alerjenlerin görülme sıklığı artmıştır. İlaç alerjilerindeki artışın sebebi ise maruz kalınan alerjenlerdir. İlaç alerjisinin artmasının nedeni ise çok sayıda ilaç kullanılmasıdır. Alerjik rinit, astım atakları gibi durumların artışındaki nedenler arasında enfeksiyon riskinin artması da bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı, hava kirliliği gibi faktörler hastalıkların artmasında rol oynamaktadır. Ancak yeni verilere göre işlenmiş gıdaların tüketiminin de önemli bir risk oluşturduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Anafilaksi Hayati Tehlike Oluşturabilir”

Anafilaksi vakaları ve olası alerjik durumlar hakkında konuşan Doç. Dr. Süleyman, “Gereksiz ve endikasyonsuz uygulamalardan kaynaklanabilecek komplikasyonlar mevcuttur. Anafilaksi, hayati tehlike oluşturan ciddi bir sistemik reaksiyon ve ölüm riski taşıyan bir durumdur. Doktorun önerdiği şekilde tedaviye uymak ve hastaların kararlı olmamaları önemlidir. Şikayetler arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi belirtiler varsa astım olasılığı vardır. Burun kaşıntısı, tıkanıklık, hapşırma gibi belirtiler alerjik rinite işaret edebilir. Döküntü varsa egzema olabilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında bir alerji uzmanına başvurulmalı ve uzmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca çocuklar sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı ve düzenli uyku almalarına özen gösterilmelidir” açıklamalarında bulundu.

“Astım ve Diğer Alerjik Hastalıkların Belirgin Arttığını Görüyoruz”

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar, yaşanan koşulların alerjik reaksiyonlara etkisine dikkat çekerek, “Köy hayatından uzaklaşıyor, kente doğru göç ediyoruz. Bu durum, stresin artması ve tükettiğimiz ürünlerin doğallıktan uzaklaşması gibi etkiler yaratmaktadır. Astım ve diğer alerjik hastalıkların belirgin bir şekilde arttığını gözlemliyoruz. Besin alerjileri de 90’lı yıllardan bu yana artış göstermektedir. Fiziksel aktivitenin azalması besin alerjilerinin artmasına neden olmaktadır. Besin alerjilerinin büyük bölümünü süt, yumurta, fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri, balık gibi ürünler oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, Akdeniz diyetini benimsemek koruyucu bir etki sağlayabilir. Düzenli olarak spor yapmak, alerjiler ve diğer hastalıklardan korunmada önemli bir faktördür” dedi.

Related Posts

Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı bünyesinde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisi hakkında bilgi verdi.

Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarınızdaki ani değişim solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Viral enfeksiyonların tüm mevsimlere yayıldığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yalnızca Türkiye için değil küresel olarak durum böyle. Avrupa’da bildirilen rakamlara baktığımızda Covid-19 başta olmak üzere viral enfeksiyonların ve buna bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında artış gözlendi” dedi.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Gece uyumuyorsanız tehlikedesiniz: Uykusuzluğunuz o hastalığı tetikliyor

Uyuyamadığınız her gece, vücudunuz savunmasız hale geliyor olabilir mi? Uykusuzluk sadece yorgunluk değil, bağışıklık sisteminizin çökmesine ve hatta kanser riskinizin artmasına neden olabilir.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir