Aydınlatma gideri kara delik oldu

Aydınlatma Giderleri 17 Milyar TL’ye Ulaştı!

Ülkemizdeki sokak ve caddelerin aydınlatılması için harcanan enerji miktarındaki artış, genel aydınlatma giderlerini astronomik boyutlara taşıdı. 2018 yılında cadde ve sokak aydınlatması için harcanan 1 milyar 644 milyon lira tutarı, 2022 yılında tam 17 milyar liraya ulaştı. Bu artışı sorgulayan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Türkiye’nin dünya haritasında yeri mi değişti acaba? Bilmiyoruz, kutuplara falan mı taşındık? Yani Türkiye’nin gün ışığını alma miktarı mı değişti, nedir?” şeklinde konuştu.

6 Türkiye Büyüklüğünde Genel Aydınlatma Gideri

TEDAŞ’ın hesaplarının görüşüldüğü Meclis KİT Komisyonu’nda aydınlatma için ayrılan bütçe ele alındı. 2018’de 1 milyar 644 milyon TL, 2019’da 2 milyar 77 milyon TL, 2020’de 2 milyar 462 milyon TL ödenmiş. 2021’de bu rakam 3 milyar 849 milyon TL’ye yükselirken, 2022’de genel aydınlatma ödeme tutarı 17 milyar 48 milyon TL’ye kadar çıktı. 2023’te ise giderler 29 milyar 848 milyon TL’yi aştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Genel Müdürlüğü bütçesinden TEDAŞ’a aktarılan bu tutarların elektrik dağıtım şirketlerine dağıtıldığını belirten CHP’li Yavuzyılmaz, “Geçen yılda 3 milyar 849 milyon lira olan genel aydınlatma ödemeleri tutarı, nasıl olur da bir yıl içinde 17 milyar 48 milyon liraya yükselir? 2021 ile 2023 arasındaki artış oranı yüzde 675’e ulaşıyor. Yani son iki yılda, 6 Türkiye büyüklüğünde aydınlatma gideri ödenmiş. Bu durum oldukça şaşırtıcı” dedi.

Şirketleri İhya Eden Giderler

Aydınlatma giderlerinin 3 milyar liradan 17 milyar liraya çıkmasının, elektrik dağıtım şirketlerini ciddi şekilde etkilediğini belirten CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, şu açıklamada bulundu: “Durum oldukça net. Elektrik dağıtım şirketlerinin OSOS’larının yani otomatik sayaç okuma sistemlerinin olması ve bu sistemi kontrol ediyor olmanız, harcamaları kontrol edebildiğiniz anlamına gelmez. Genel aydınlatma ödemeleri Enerji Bakanlığı’nın büyük bir sorunu haline geldi. Şu an için neyi, neye göre ödediğiniz belirsiz bir durumda.”

Related Posts

Şimşek: Türkiye küresel sorunlardan muaf değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin güçlü makroekonomik temelleri ve reform adımları sayesinde küresel yatırımcılar arasında pozitif ayrışacağını vurguladı. “İyimser olmak için güçlü gerekçelerimiz var” diyen Şimşek, bölgesel entegrasyon ve yapısal dönüşüm projeleriyle Türkiye’nin ekonomik direncini artırdığını söyledi.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

Elektrikli araç şarj soket sayısı arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı martta önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye yükseldi.

Ticaret Bakanlığı’ndan deprem fırsatçılarına ceza

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da meydana gelen depremler neticesinde deprem çantası ve çadır denetiminde bulundu. Fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesileceği açıklandı.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir