Bakır fiyatları rekor kırdı

Trump Gümrük Tarifeleriyle Piyasaları Etkisi Altına Aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte gündemden düşmeyen gümrük tarifeleri, piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor. ABD’nin son tarife kararlarının açıklanmasının ardından gelecekte daha yüksek tarifelerin gelme ihtimaline dair endişeler artmış durumda. Bu durum, ithal mallara uygulanan yüksek vergilerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülerini güçlendirdi.

Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği mektuplarla bu ülkelerden ABD’ye yapılan tüm ürün gönderilerine 1 Ağustos’tan itibaren sektörel tarifelerin yanı sıra %25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarifeleri belirledi.

Trump’ın aldığı kararlar sonucunda bakır ithalatına %50 tarife getirileceği açıklandı. Bu politikalar emtia piyasalarında dalgalanmalara neden olurken, bakır fiyatlarında belirgin artışlar yaşandı.

Bakır fiyatları uluslararası piyasalarda rekorlar kırarak 5,81 dolara yükseldi. Bu yükseliş, Haziran ayına göre %10’a ve geçen yıl sonuna göre ise %40’a ulaştı. Bakırın fiyatlarında yaşanan bu artışın temelinde, arz endişeleri ve Çin’in talebinin gücünü koruması yatıyor.

Ayrıca, dünya genelinde artan arz yönlü sorunlar da bakır fiyatlarında artışa yol açtı. Teck Resources isimli bakır madenciliği şirketi, Şili’deki operasyonlarında üretim aksamalarının yaşandığını bildirdi. Ayrıca Londra Metal Borsası’ndaki bakır stoklarının azalması da fiyatları olumlu etkiledi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kamo-Kakula bakır işletmesinin sismik aktiviteden etkilenmesi de fiyatları yukarı yönlü desteklemiş oldu.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, ABD’nin en büyük ikinci bakır ithalatçısı olduğunu vurgulayarak, alınan %50 tarife kararının ABD’nin Şili, Peru ve Kanada’dan yaptığı bakır ithalatını önemli ölçüde maliyetlendireceğini belirtti. Bu durumun bakır talebini baskılayacağını ifade eden Ergezen, ABD’deki bakır üreticilerinin ve madencilik şirketlerinin avantajlı bir konuma gelebileceğini dile getirdi.

Ergezen ayrıca, kararın madencilik hisselerini etkileyeceğini ve ABD’deki şirketlerin olumlu, Şili ve Peru’daki şirketlerin ise olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi. Öte yandan, bu tarifelerin uzun vadede kalıcı olmasının zor olduğunu ve Çin’in de etkileneceğini belirtti.

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’dan 18 bin atama açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Grup Toplantısı öncesi 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alım sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu

Vergi borçlarına yeni düzenleme: Teminatsız taksit sınırı 5 kat arttı

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.

Bakanlıktan süt şirketlerine 60 milyon liralık ceza

Ticaret Bakanlığı haksız ticari faaliyette bulunan 4 süt şirketine yaklaşık 60 milyon liralık ceza kesti